Α' Διάκριση (4η θέση) σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό

Αξονομετρική ανάλυση
Η αρχιτέκτονας Ίρις Κουνενή (μέλος του γραφείου arcstudio) σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα του γραφείου μας Σπυρίδωνα Μουστάκα, έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό "Athens Heart Design Award 2013". Πρόκειται για τον 1ο ετήσιο διαγωνισμό εξοπλισμού εσωτερικού χώρου που αφορούσε τη δημιουργία ενός περιπτέρου απομόνωσης και σκέψης στην καρδιά ενός εμπορικού κέντρου.

Οι συμμετέχοντες καλούνταν να προτείνουν έναν χώρο μέγιστης επιφάνειας 5μ2 μέσα στο κοινόχρηστο περιβάλλον του Athens Heart Mall, στον οποίο οι επισκέπτες του θα μπορούν να απομονωθούν από το πλήθος. Το περίπτερο απευθύνεται σε ένα ή δύο άτομα το πολύ, το οποίο θα μπορεί να προσφέρει στιγμές ηρεμίας και ιδιωτικότητας και να υποστηρίζει τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και τεχνολογίας (ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, οθόνες αφής, tablet, κ.α.) ώστε να έχει έναν πιο διαδραστικό χαρακτήρα.

Πινακίδα παρουσίασης της πρότασης
Η ομάδα των δύο αρχιτεκτόνων έλαβε την 4η θέση (Α' διάκριση) ανάμεσα σε 52 συμμετοχές. Τα αποτελέσματα καθώς και όλες τις συμμετοχές μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ. 

Από την αξιολόγηση της επιτροπής προκύπτουν τα παρακάτω:
­‐ Μια εφαρμογή που επιδεικνύει σύγχρονο design και λογική κατασκευής.
‐ Ευκολία στην συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση λόγω της modular λογικής κατασκευής.
‐ Η σύνθεση του εσωτερικού χώρου επιτρέπει την δημιουργία πολλαπλών χρήσιμων
χώρων και θέσεων.
‐ Υπάρχει η δυνατότητα παραλλαγών μέσα από την διαφορετική συναρμολόγηση των μελών κατασκευής


η κατασκευή...


Για την κατασκευή του περιπτέρου, χρησιμοποιούνται 18 φύλλα mdf [1,22μ.x3.05μ.] πάχους 38 χιλιοστών, μεταλλικές-κυλινδρικές βέργες και φύλλα plexiglass 8-10 χιλιοστών. Από τα φύλλα mdf δημιουργούνται οι παραπάνω εφτά διατομές, από τις οποίες αποτελείται η κατασκευή. Σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού, εκτός από το αισθητικό, ήταν και η πρακτικότητα. Έτσι, όλα τα στοιχεία μεταφέρονται από σκάλες και διαδρόμους και συναρμολογούνται εύκολα και γρήγορα.

  

Οι διατομές συνδυάζονται με διαφορετικούς τρόπους, έτσι προκύπτουν οι τελικές διατομές του περιπτέρου, όπως φαίνεται και στο παραπάνω διάγραμμα. Αλλάζοντας τους συνδυασμούς των διατομών, αλλάζει ουσιαστικά και η κάτοψη, δίνοντας αρκετές επιλογές. 


Με συνδυασμό των 18 mdf διατομών, των μεταλλικών βεργών και των φύλλων plexiglass προκύπτει το περίπτερο, όπως φαίνεται και στο αξονομετρικό διάγραμμα της πρώτης εικόνας.
Η μία διατομή έχει πλάτος μεγαλύτερο κατά 35 εκατοστά από τις υπόλοιπες, έτσι σε αυτή την προεξοχή δημιουργείται διάτρητη η ονομασία του περιπτέρου, Isolation Pavilion. Τέλος, το mdf μπορεί να βαφτεί σε οποιοδήποτε χρώμα, δίνοντας έτσι πολλές εναλλακτικές και στο ύφος του κελύφους.
 
Το διαγωνισμο τον διοργάνωσε η διοίκηση του εμπορικού κέντρου Athens Heart σε συνεργασία με τις εταιρίες OfficeTwentyFiveArchitects G.P και ArchiTeam NGO