HIGH-LiGHT

Ο αρχιτέκτονας Βασίλειος Βαβουγυιός (απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών) σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Σπυρίδων Μουστάκα έλαβαν μέρος στον ετήσιο παγκόσμιο διαγωνισμό ιδεών "eVolo 2012 Skyscraper Competition" που διοργανώνει το περιοδικό eVolo.

"Ο διαγωνισμός, που ιδρύθηκε το 2006, αφορά το σχεδιασμό κτηρίων που αναπτύσσονται καθ' ύψος. Αναδεικνύει σπουδαίες ιδέες που επαναπροσδιορίζουν τον σχεδιασμό του ουρανοξύστη με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, υλικών, αισθητικής και χωρικής οργάνωσης σε συνδυασμό με τις μελέτες σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, την ευελιξία την προσαρμοστικότητα και την ψηφιακή επανάσταση. Είναι ένας "τόπος συζητήσεως" που εξετάζει τη σχέση του ουρανοξύστη με το φυσικό κόσμο, την κοινωνία και την πόλη."

Πινακίδα Παρουσίασης 1

Το "HIGH-LiGHT" αποτελεί την πρόταση της ομάδας, η οποία είναι η δημιουργία ενός συστήματος ψηλών κτηρίων που τοποθετούνται στα κεντρικά λιμάνια των Κυκλάδων. Στόχος, είναι η συμβολική ενοποίηση των νησιών. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε τα κτήρια μας να λειτουργούν κυρίως ως φάροι των λιμανιών, που θα υψώνονται στην ακτογραμμή δημιουργώντας ένα δίκτυο που θα καθορίζει το σύμπλεγμα των Κυκλάδων.
Ουρανοξύστες θεωρούνται τα κτήρια που με την ύπαρξή τους αλλάζουν την κορυφογραμμή του τοπίου. Κατά συνέπεια, το ύψος των ουρανοξυστών διαφοροποιείται ανάλογα με το γεωμορφολογικό ανάγλυφο του κάθε νησιού.

Το κτήριο αποτελείται από δύο κατακόρυφα στοιχεία.
Στο μπροστινό τμήμα του ουρανοξύστη τοποθετείται το κλιμακοστάσιο το οποίο, λειτουργώντας σαν ένα κατακόρυφο γραμμικό φως (σε αντίθεση με το σημειακό φως των παραδοσιακών φάρων), τονίζει την είσοδο του λιμανιού.
Στο πίσω τμήμα, τοποθετείται ένας κωνικός σωλήνας που στο εσωτερικό του τοποθετείται σε διαφορετικά επίπεδα ένα σύστημα από ανεμογεννήτριες. Το κέλυφός του αποτελείται από ειδικά πάνελ με αισθητήρες ανέμου, που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, έτσι ώστε να αφήνουν τον απαιτούμενο αέρα να περνάει στο εσωτερικό του. Με αυτόν τον τρόπο παράγεται η απαραίτητη για τον φάρο ενέργεια. Επιπλέον, την ενεργειακή κάλυψη του κτηρίου συμπληρώνει ένα σύστημα υδροηλεκτρικών τουρμπίνων που εκμεταλλεύεται τα υποθαλάσσια ρεύματα.
Τέλος, στη βάση καθώς και υποθαλάσσια εκτείνονται δημόσιοι πολυχώροι, ενώ στην κορυφή του "HIGH-LiGHT" λειτουργεί κέντρο ελέγχου για το λιμάνι.

Πινακίδα Παρουσίασης 2

Η παράδοση των προτάσεων ολοκληρώθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2012 και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 27 Φεβρουαρίου 2012.